Zou je dat nou wel doen?!

By 6 december 2019 Geen categorie

Reizen met de kinderen, wij houden ervan. En hoewel de meeste mensen over het algemeen houden van ‘op vakantie gaan’ krijgen wij eigenlijk altijd meer negatieve reacties op onze reisplannen dan positieve. Wat voorbeelden? 

Zou je dat nou wel doen? Is het daar wel veilig genoeg? Hygiëne is er slecht. Het zijn arme landen. Weet je wel zeker dat de accommodaties goed zijn? Da’s wel duur allemaal hè? Ja, dan loopt het bedrijf zeker goed?! Jammer voor de kinderen dat jullie niet naar een camping gaan, om hun hoeft al die poespas niet. Oeh, wat intensief steeds van plek naar plek. Dat is lang, vier weken zo op elkaars lip… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat heeft me aan het denken gezet. Is het vreemd dat wij al deze bezwaren zelf niet zien?
Ik heb het voor mezelf op een rijtje gezet: Waarom wij reizen en onze ervaringen tot nu toe.

HORIZON VERBREDEN
Reizen met de kinderen ervaren wij als iets heel waardevols. Zelf ben ik nieuwsgierig naar- en super geïnteresseerd in onze wereld; de verschillende culturen, mensen en natuur. Reizen is een geweldige manier om daarover van alles te ontdekken. Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen kennis maken met verschillende culturen en dat ze zien welke verschillen en overeenkomsten er zijn. Het maakt onze kinderen bewuster van hun eigen leven, wat er gaande is in de wereld en wat de mensheid te bieden heeft.

GEZINSBAND VERSTERKEN
Een aantal weken achter elkaar tijd met elkaar doorbrengen in de auto, op de plekken waar we slapen en in de natuur brengt ons dichterbij elkaar. Als we thuis zijn (aan het werk, naar school, sporten en tijd doorbrengen met familie en vrienden) heeft iedereen een eigen agenda. Wij stimuleren onze kinderen om te doen waar ze blij van worden en om hun interesses te volgen. Dat geeft hen de ruimte om hun eigen identiteit te ontwikkelen, maar gevolg daarvan is ook dat we veel tijd afzonderlijk van elkaar doorbrengen. Zo’n reis van een aantal weken waarin we alleen maar met elkaar zijn versterkt de onderlinge relaties. We leren over elkaar en van elkaar en er ontstaat een gezamenlijk genieten en plezier. Wij zien dus vooral de voordelen van 4 weken op elkaars lip 🙂

LIEFDE VOOR MENSEN
De reizen die we tot nu hebben gemaakt zaten vol met mooie en bijzondere ontmoetingen. Wij ervaren bijna nooit vijandigheid, gevaar of dreiging. Mensen kunnen over het algemeen best goed met elkaar opschieten is onze ervaring. Het hangt vooral af van jezelf, met welke blik je de wereld inkijkt. Ik geloof in de goedheid van de mens en dit komen we op al onze reizen dan ook tegen. Mensen die ons willen helpen, enorme gastvrijheid, mensen die met trots laten zien wat hun land te bieden heeft, mensen die eten voor ons koken, mensen waarmee we in de nacht voetbalwedstrijden spelen, mensen die hun dankbaarheid tonen en wij terug.

ONDERDEEL VAN ONZE OPVOEDING
Wij hebben de kinderen altijd mee op reis genomen. De gemaakte reizen variëren van groots, lang en ver weg tot super basic in een tentje op slechts een paar uurtjes rijden. Altijd is het onderdeel geweest van onze opvoeding. En jazeker: reizen kost geld. Maar wat het ons oplevert is echt onbetaalbaar. Wij zien het als een investering in onze kinderen, in ons gezin. Investeren in je kinderen kan op vele manieren en meestal gaat dat gepaard met keuzes. Het is het één of het ander, maar net wat jouw eigen prioriteiten zijn. De ervaringen die onze kinderen opdoen tijdens onze reizen dragen bij aan wat wíj onze kinderen willen meegeven.

RUST
Jaja, last but not least 😉 Op reis gaan betekent voor ons loslaten. Afstand nemen van zoveel mogelijk buiten dát wat op dat moment telt. Uit de modus van altijd bereikbaar, altijd op scherp, actie-reactie. Zelfzorg. Uitrusten. Hoofd leegmaken. Checken bij onszelf hoe het eigenlijk écht gaat en van een afstandje kunnen kijken naar wat er op dit moment in ons leven speelt, zowel privé als zakelijk. Dit alles zorgt voor een groot gevoel van dankbaarheid voor wie en wat we hebben en maakt het mogelijk om na een reis weer vol energie, enthousiast en met nieuwe ideeën de draad weer op te pakken.

Je zou nu het gevoel kunnen hebben dat dit een blog is waarin ik mij verantwoord voor wat wij doen. Maar NEE. Dit is een blog over beperkende overtuigingen en ontmoedigingen die je altijd zult horen wanneer jij vorm geeft aan je eigen leven. Er zullen altijd mensen zijn die het niet zien zitten wat jij doet. Die eerder negatief reageren dan positief. Weet dan dat het meer zegt over hun eigen grenzen en limits dan over die van jou.
Dus laat je je erdoor tegenhouden? Ga je je verantwoorden? Of geeft het je juist de kracht om jouw plannen door te zetten? Geeft het je net dat beetje extra energie om door te gaan?
Het is vooral een teken dat je vet goed bezig bent.

ps: Wij zijn er even niet.. wij gaan even een paar weken op elkaars lip zitten. Heerlijk  😉